středa 16. srpna 2017

Moravská galerie: Kmeny 90

Kmeny 90, projekt představující subkultury devadesátých let, se dočkal vlastní výstavy pod záštitou Moravské galerie v Brně. 

Rap a metal, bruslení, graffiti, drogy, první počítače, ale i fenomén squattů a mnohé další. Oslava alternativního života divokého období po pádu železné opony je představena v brněnském Uměleckoprůmyslovém muzeu na Husové. Ačkoliv si devadesátky pamatuji jen matně, dlouho očekávanou výstavu jsem si nemohla nechat ujít. Vždyť jen na její zahájení došlo přes 6.000 lidí!

Výstava navázala na stejnojmennou knihu Kmeny 90 a mimo hlavní expozici se dočkala i doprovodného programu ve spolupráci s kinem Scala a Industrou - koncerty, kultovní filmy 90. let, přednášky. Za celým projektem stojí Vladimir 518, český umělec, rapper a kreslíř komiksů. 

Expozice je zaměřená hlavně na emoce a práci s vlastními vzpomínkami. Snad každému, kdo devadesátky i jen letmo zažil, musí při procházení výstavy problesknout hlavou "vždyť toto jsme přeci měli doma taky". Sbírky prvních kolečkových bruslí, které se pokoutně vozily z Německa nebo dodělávaly doma, LP desky a kazety, časopisy nebo třeba hudební syntetizátory. To vše doplněné o upřímné a na nic si nehrající popisky od osob, co do daných subkultur patřily.

Mě osobně dostaly hlavně herní automaty, některé dosud funkční. Dobře jsme si na nich zahráli!

Kmeny 90

Výstava je doplněná o velké množství fotek i různé čistě umělecké instalace. Zaregistrovali jste růžový tank na Komenského náměstí, stojící přímo před Červeným kostelem? I ten je součástí Kmenů. Za příběhem netradičního uměleckého díla stojí David Černý, který tank, toho času stojící v Praze na Smíchově jako sovětský památník, na protest proti Sovětům po převratu v roce 1991 přebarvil na růžovou.

Tank 23

Jak výstavu hodnotím? Nebyla to až taková pecka, jakou bych čekala už vzhledem k enormnímu zájmu o vernisáž a komentované prohlídky. Velice se mi však líbí celý koncept projektu, kde se jednotlivé části prolínají a vzájemně doplňují. Filmy, kniha, přednášky... To celé tvoří Kmeny 90. Výstavu v Uměleckoprůmyslovém muzeu je nutno vnímat jen jako jednu z částí.

Abych nezapomněla, mimo Kmeny 90 má Vladimir 518 na kontě i publikace Kmeny 0 a Kmeny - první mapují období normalizace, druhé současnou scénu městských subkultur. Na téma současných kmenů vznikl i 16ti-dílný seriál, který můžete zhlédnout online na kmeny.tv. Já už mám za sebou dokument o Rainbow hnutí a o hipsterech, chystám se i na další.

Kmeny 90

Výstavu můžete navštívit do 1. října 2017. Přímo naproti Uměleckoprůmyslovému muzeu je nově otevřený Kryt 10-Z, menší muzeum a hlavně skvělý mléčný bar vytvořený z protileteckého bunkru z 2. světové války. Po cestě z Kmenů není stylovější lokace, kam na odpolední kávu, tak se zastavte!

Jak vnímáte dnešní zájem o městské subkultury vy?

Více o projektu na webu Moravské galerie.

2 komentáře:

  1. To zní zajímavě, je pěkné, že si někteří lidé dokáží dát takovou práci s těmi výstavami. :)
    Herní automaty jsou super.
    Je dobrý, že se tam dá zajít i na kávu, to bych nejspíš neodolala. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Kurátorskou činnost taky obdivuji. Zvlášť, když se někdo tématu věnuje tak intenzivně jako zrovna Vladimir 518 Kmenům. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!