úterý 27. června 2017

Červen na divoko

Byl to náročný měsíc, ale náročný v tom nejlepším slova smyslu: výlet do Irska a plánovaný prodloužený víkend na kolech, Bitva pěti armád, zkouškové úspěšně dotažené do konce a nakonec se zadařilo i na poli pracovním, takže od začátku července nastupuji do nové práce.

Až se zpětně divím, co všechno jsem stihla. Ačkoliv jsem původně další střípky ze života chtěla sepsat až v průběhu prázdnin, z důvodu zachování udržitelného rozsahu článku je zveřejním již teď. Vážně se toho totiž sešlo hodně!

Bitva pěti armád, dřevárno-larpová akce inspirovaná dílem Tolkiena, která se koná každoročně v Doksech, se skvěle vydařila. S organizací, v jejímž čele stojí můj milý, jsem pomáhala druhým rokem, a zatímco loni pro mě bylo vše nové a neznámé, letos už jsem se mohla zapojit více (tj. i na herním poli, nejen v kuchyni 😁). I když bývají podobné festivaly plné nevyspání a rozjitřených emocí, užívala jsem si každou chvíli v lese, pracné převleky skřetů, večery u ohně i koncerty v rámci doprovodného programu. Však koukněte na fotky. Až emoce opadly, zakončili jsme letošní ročník pražskou grilovačkou, která se protáhla od jedenácti dopoledne snad až do dalšího dne, a můžu říct, že se na příští rok těším už teď.

hra nachystána

Jen týden po bitvě jsem seděla v letadle směr Severní Irsko, což byl kamarádem organizovaný spontánní výlet do míst, která jsem toužila navštívit přinejmenším posledních 10 let. O Irsku ještě uslyšíte, za 3 dny jsme toho stihli jako jiní za týden! Více časem zde.

Užívám si i drobností doma v Brně. Ve středu jdu do divadla, potom se chystám na výstavu Kmeny 90 v Moravské galerii. Na přelomu května a června navíc každoročně probíhají ohňostroje Ignis Brunensis, což je skvělá příležitost oslavy nadcházejícího léta, hezky venku navečer s dekou a láhví cideru. Letos vyšlo na ohňostroje krásné počasí.

Během jedné z cest domů po ohňostrojích jsem překonala svůj chladný vztah ke kolotočům a svezla se na obřím řetízkáči nad přehradou. Nohy mi vlály ve výšce 15 metrů, v žilách pulzoval adrenalin, ale mám super zážitek a taky výhled na noční nasvícené Brno stál za to.

ohňostroje zdokumentovány

Zkouškové letos proběhlo překvapivě hladce, ačkoliv jsem si ho kvůli Irsku protáhla až do nejzazšího možného konce. Magisterské studium hodnotím jako výrazně pohodovější než bakalářské, a tak jsem si místo vysedávání nad učebnicemi spíše užívala volnějšího režimu. A protože jsem si připadala nedostatečně vytížená, tak jsem si na první polovinu června ještě zaplatila zkoušky na jazykový certifikát z obchodní francouzštiny. 

S francouzštinou přicházím do kontaktu každý den v práci, tak jsem si myslela, že mě na úrovni B2 nemá co překvapit (začala jsem schválně zvolna, i když jsem pomrkávala i po C1). To jsem se ale pěkně sekla. Písemné i poslech probíhaly dobře, i téma na esej mi sedlo, ale ústní byl mor.

Loni jsem na Bc. měla státnicovat zároveň z ekonomie a francouzštiny, kterou jsem studovala souběžně. Nicméně jeden z mých vyučujících, Velký Pan Francouz, se kvůli docela banálnímu problému rozhodl, že mě skrze svůj předmět ke státnicím nepustí. Tehdy se za mě postavila vedoucí katedry, ke státnicím jsem s odřenýma ušima připuštěna byla, ačkoliv jsem se to dozvěděla až přesně 3 dny před písemnými, a v komisi naštěstí Velký Pan Francouz neseděl, takže jsem získala svůj první titul. Inu, doufala jsem, že se s Francouzem už nepotkám. A hádejme, kdo mě teď měl zkoušet na certifikát. 😡Vychutnal si mě pořádně. Výsledky budu mít až za dva týdny, tak uvidíme.

Za svoji odvahu čelit koncentrovanému zlu jsem se odměnila pořádnou porcí borůvkové zmrzliny s levandulí a zlatými letními střevíčky, na které jsem si brousila zuby od začátku sezóny. Tak, teď jsou konečně moje. I neodmyslitelné puchýřové entrée už si snad odbyly.

Nejvíc mě aktuálně zaměstnává nová práce. Ve staré práci finišuji, co se dá, a zároveň řeším papírování pro práci novou. Po dvou letech v bankovnictví se přesunuji do IT outsourcingu, protože když už změna, tak pořádná. Dneska jsem si dala poslední call se svými oblíbenými Belgičany (fakt jsem je měla povětšinou ráda!) a příští týden už snad budu volat do Ameriky. Jsem ráda, že se po dlouhých měsících pátrání konečně sešly moje představy s představami některé ze společností; nakonec mi tam vlastně ušili místo přímo na míru. Finální nabídka byla královská, takže se teď jen zlehka děsím, co za nadpřirozené schopnosti budou na oplátku chtít oni po mně. Iluze si moc nedělám, korporát jako korporát.

Byla to divočina. Kdybych byla o trochu víc zdravější, asi bych si to ale dost užívala. Od začátku června jsem na střídačku nachlazená buď hodně, nebo trochu méně, což mi to pravé letní vyžití poněkud kazí. Když jsem si dneska šla pro výpis ze zdravotní dokumentace kvůli nové práci, odcházela jsem navíc s antibiotiky a žádankou na odborné vyšetření. Paní doktorce jsem se o naplánovaném pátečním výletě na kolech na jih Moravy raději nezmiňovala, ale vám můžu. Takže hlavně psst, protože se na ten víkend pod stanem ohromně těším.

Mějte se krásně a užívejte léta!



13 komentářů:

  1. To byl hodně nabitý měsíc! Jak jsi to všechno stihla? Ale zní to dobře. Za odvahu přihlásit se při škole k dalšímu studiu tě obdivuji, mně po škole trvalo hodně let, než jsem se rozhodla, že se chci zase něco učit, a ještě jsem si vybrala "jenom" učení bez zkoušek. A rozepiš se o nové práci! To zní totiž zajímavě. Týjo. Vedeš pěkný život :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! O práci se časem rozepíšu pod heslem, o zážitky z hledání nového místa bych vás nemohla ochudit. :D Co se jazykových zkoušek týče, já se na ně moc neučila. Brala jsem to tak, že se v záplavě zkoušek na vysoké jedna další, ač celodenní, vlastně docela dobře ztratí. Jiné termíny než červnové se bohužel na odborný jazyk nevypisují. Chtěla jsem jít už loni, ale zrovna jsem státnicovala...

      Vymazat
  2. Ta poslední fotka je boží. :)
    Ohňostroj vypadá úžasně, ty já mám hodně ráda. Možná bych šla, kdyby to vyšlo, letos u nás, co bývá každý rok. Na jeden ohňostroj mám hodně skvělé vzpomínky. Pravděpodobně o tom budu psát zaheslovaný článek. :D
    Je super, že zkouškové dopadlo hladce. :) A ten certifikát snad bude v pohodě.
    Jinak ti gratuluji k nové práci. Já poslala tři životopisy jen tak, bez toho, aniž by měli napsanou nabídku místa, zkouším to tak různě, třeba něco vyjde.
    Odměna musí být. :D
    Tomu nachlazení se ani nedivím, protože tohle počasí je něco, chvíli ošklivo, chvíli vedra, to jsou prostě teplotní výkyvy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli tě to povzbudí, já taky poslala životopisy jen tak do dvou firem, kde jsem věděla, že by se mi pracovat líbilo a že nabírají. Výborný je v tomto i LinkedIn, oslovit přímo HR. Když pak v jedné o měsíc později vypisovali místa na nový projekt, tak mě oslovili přednostně a pozici přímo přizpůsobili pro zkrácený úvazek. Držím palečky, ať ti taky něco klapne!

      Ignis Brunensis je vždy zážitek, ohňostroje bývají překrasné. Jde o mezinárodní soutěž, takže je k vidění to nejlepší z různých zemí. Tak kdybys někdy plánovala výlet do Brna... ;)

      Vymazat
    2. Do Brna bych ráda, takže doufám, že mi to vyjde a až se tam budu chystat, určitě dám vědět. :)

      Vymazat
  3. Si teda žiješ, to ti povím. :)

    To Irsko ti moc závidím, samozřejmě v tom pozitivním slova smyslu. Musel to tam být zážitek. Bude to znít blbě, ale já si podobně brousím zuby na Rakousko. Nicméně bych se tam koncem září měla podívat, tak snad.

    Jinak - víš, co je jeden z mých největších životních strachů? Že se najde učitel či profesor, kterému se něčím znelíbím. Já tomu říkám socialistické praktiky, je to název, který jsme se spolužákem vymysleli trochu ze srandy, ale v konečném důsledku to odpovídá. :D Tak snad ti i ta ústní zkouška dopadne dobře, budu držet palce.

    Mimochodem, krásné fotky. Že takhle kvalitně nedokážu zachytit sebe, to se dá pochopit, ale já to neumím ani s věcmi kolem sebe. Natož s ohňostrojem. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rakousko je krásné! Dolní Rakousko mám blízko, a tak jej mám proježděné téměř celé, a to včetně Raxalpe a cyklostezky podél Dunaje. Navíc mám ve Vídni kamarády, se kterými se vzájemně navštěvujeme. Takže ano, Rakousko je sice netradiční destinací, když nepočítám Alpy, ale stojí za to. Kam se přesně chystáš?

      Socialistické praktiky mě pobavily. Francouz socialismus nezažil, ale zdrojů inspirace měl i tak nejspíš dost. Už aby byly zveřejněné výsledky...

      A děkuji! :)

      Vymazat
  4. Já nevím proč, ale žila jsem v bludu, že už máš školu dávno hotovou. Omylem jsem tě nějak postaršila :D. To asi to Tvoje cestování a Erasmusování a tak...
    Jinak Irsko doufám taky jednou navštívím. Navíc ty skvělý fotky, co z něj máš, chjoooo!

    Přeji brzké uzdravení!
    Jo a poslední fotka je moc pěkná! :-) Vypadáš na ní tak šťastně :D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se brzy stěhovala i začínala pracovat, takže dojem určité nekonzistence plně chápu. Mimo Erasmus mě ten "pravý" studentský život vlastně celkem minul. Po Bc. jsem hodně zvažovala, jestli se mi na navazující vůbec chce, ale jsem ráda, že jsem nakonec šla. Takže teď mám před sebou ještě rok školy. :)

      Irsko bylo nádherné a letenky se dají sehnat velmi levně, my měli za 700 zpáteční. Do Belfastu lítá Wizzair z polských Katovic a do Dublinu nově Ryanair přímo z Prahy. A moc děkuji!

      Vymazat
  5. Nová práce? No hurá, tak se konečně zadařilo! jen jsem nečekala, že se budeš tolik posouvat i po pracovních pozicích :-D. Ať se daří a brzo se uzdrav! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, čekání se vyplatilo, dneska nastupuji. Zrovna řeším, co si obleču. :) Ve skutečnosti to není takový skok, co se týče oboru, protože budu pořád pracovat s finančními službami, jen v rámci IT outsourcingu.

      Díky! Antibiotika zabrala, dokonce i víkend na kolech jsem přežila ve zdraví, tak už snad bude dobře. :)

      Vymazat
  6. Páni, Tvůj měsíc má nějak více dní než naše, ne? :-D
    Gratuluji moc k novému místu, asi to bylo nevyhnutelné. Doufám, že se Ti tam bude líbit a ta skvělá nabídka nebyla jen návnada. A věřím, že brzy budu moct blahopřát i k jazykovému certifikátu! :-)
    Poslední fotka je skvělá. Hlavně, ať se Ti spraví to zdraví! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Tlapičko! Však jsem psala, že to byl měsíc hodně nabitý, i na mě toho bylo dost. Teď si to vynahrazuji a červenec plánuji celý prolenošit.

      Z práce jsem zatím spíše rozpačitá, snad se to časem poddá. Holt není všechno zlato, co se třpytí...

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!